een rijke historie

Lindenhuys Logies is gevestigd in een monumentaal pand. Elke kamer in Lindenhuys Logies heeft een naam die verwijst naar een bepaald jaar in het verleden. Die jaren hebben te maken met interessante gebeurtenissen.


De voormalige zuivelfabriek St. Oda is in 1916 gebouwd door architect L.J.P. Kooken in een traditionele stijl. Het gebouw staat langs de weg naar Schijndel en was destijds goed bereikbaar voor het aanvoeren van melk. Er was genoeg ruimte voor melkwagens en melkbussen op het grote terrein voor en naast de fabriek. De fabriek is later meerdere keren uitgebreid en verbouwd.


De fabriek werkte als een coöperatie en kreeg de naam van de beschermheilige van Sint-Oedenrode, wat te maken heeft met de katholieke achtergrond van de leden. In het begin werkte de fabriek op stoom en verving daarmee vijf handmatige boterfabriekjes in de omgeving. Ze produceerden voornamelijk boter, maar waarschijnlijk ook melk voor consumptie. De mechanisering van zuivelverwerking was erg belangrijk voor de modernisering van het platteland, vooral in de zandgebieden van Noord-Brabant. Van de meer dan tweehonderd zuivelfabriekjes in de provincie zijn er nog maar een paar over door fusies.


In 1948 ging de zuivelfabriek Sint Oda op in de Zuivelvereniging De Kempen en werd later overgenomen door de zuivelcoöperatie Campina. In 1979 stopte de productie. Nu is het gebouw verdeeld in twee delen. Het zuidelijke deel, waar vroeger de productie plaatsvond, is nu Lindenhuys Logies. Het noordelijke deel, inclusief het oorspronkelijke ketelhuis, kantoor en garage, wordt als kantoorruimte gebruikt.